Singelnijd; aanstelleritis of is er echt iets?!

STELT JOUW PAARD ZICH AAN ALS HIJ OF ZIJ NIJDIG REAGEERT OP HET AANSINGELEN?

In de praktijk kom ik veel eigenaren tegen die aangeven dat hun paard singel nijd heeft. Sommige paarden reageren al als ze het zadel zien of bij het opleggen hiervan.

Wat betekent dit nu precies?

In veel gevallen krijg ik te horen “dat het paard het altijd al deed” of dat het een gewoonte is geworden. Paarden krijgen op hun kop als ze nijdig gedrag laten zien bij het aansingelen.

Maar als ik deze paarden test blijken ze bijna altijd gevoelig te zijn op de verticale lijn die vlak achter het schouderblad loopt. Als je deze lijn volgt van rug tot en met borstbeen kom je veel gevoelige punten tegen. Die liggen dus onder het zadel en onder de singel.

Foto 2; fascies onder de huid

De fascies (zie foto 2) zijn fijne bindweefselstructuren die door het hele lichaam lopen en het paard verbinden van neus tot en met staart, van huid, tot en met spieren en organen. Fascies blijken in bepaalde banen te lopen en de verticale lijn achter het schouderblad kun je zien als een soort verkeersplein/ kruispunt waar allerlei banen langslopen en elkaar kruisen. Dat is de reden dat er op deze lijn zo veel gevoelige punten liggen.

Als er ergens in het lichaam restricties zijn, komen deze naar voren op deze lijn. Op de tweede foto zie je de verbinding van de huid via fascies met het onderliggende weefsel. De fasciale banen liggen dieper, maar als deze verstrakt zijn, verstrakken de fascies die verbinding maken met de huid ook. Omdat er veel zenuwuiteinden in de fascies zitten, wordt de huid dus ook gevoelig.

Op de verticale lijn achter de schouder hebben we dan dus te maken met pijnlijke punten in de diepte en verhoogde huidgevoeligheid. De pijn die een paard ervaart is een stekende, scherpe en of brandende pijn. Die afneemt als de singel wat langer vast zit omdat de zenuwen na verloop van een paar minuten “doof” worden voor signalen en dus minder pijn doorgeven.

Nu is het mogelijk om met gedragstraining je paard te leren dat hij niet negatief moet reageren op de singel. Dit is vaak succesvol zelfs als hij wel pijnlijk is.

Beter is het om de pijnreacties op te lossen. Vooral omdat de betrokken fasciale banen door het hele lichaam lopen en ook onder het zadel zitten. Een paard zal nooit de rug goed kunnen opbollen onder de ruiter als hij daar pijnlijk is. Opbollen van de rug, strekt de rug. Hierdoor worden de fascies opgerekt, maar als deze pijnlijk zijn, neemt de pijn toe tijdens het oprekken.

Nijdige reacties van je paard op het aansingelen vertellen je dus meer dan je denkt! Het gaat niet alleen om die plek. Elders in het lichaam kom je ook problemen tegen waardoor de biomechanica dusdanig verstoord is, dat een correcte lichaamshouding en core-stability niet (goed) mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.