Wist jij dat jouw dressuurpaard verlichte zit heel fijn vindt?

WAAROM VERLICHTE ZIT ZO GUNSTIG IS VOOR DE TRAINING VAN EEN DRESSUURPAARD?!

Allereerst is het goed om te weten wat dressuur nu eigenlijk is. Heel letterlijk vertaald betekent dressuur trainen. Er wordt wel eens gezegd dat dressuur de basis is voor “alle” takken van paardensport. Maar tegenwoordig wordt dressuur meer gezien als de sportspecifieke oefeningen die bij de wedstrijdsport horen.

Dressuur wordt dan onderverdeeld in basistraining waar het om balans, kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen en souplesse gaat.

Als het paard deze onderdelen goed genoeg heeft ontwikkeld kan er verder gegaan worden met de sportspecifieke oefeningen zoals zijgangen, wissels, piaffe en passage.

Als je alle definities van dressuur op een hoop veegt en combineert met elkaar zou een mooie uitkomst zijn:

De training van een paard waarbij het paard leert zijn eigen lichaam te balanceren, te stabiliseren en te coördineren en te bewegen op een manier die moeiteloos, krachtig, tactmatig en ruim is. In harmonie met de ruiter waarbij het paard ontspannen en vol vertrouwen is in zichzelf, de omgeving en de ruiter en vol vertrouwen zonder weerstand de aanwijzingen van de ruiter volgt. Het paard behoudt deze kwaliteiten tijdens de sportspeficieke oefeningen.

Dan nu even terug naar de basistraining. Hier wordt dus het fundament gelegd voor de sportspecifeke oefeningen. En wat we willen is dat het paard leert om een goede lichaamshouding aan te nemen die ontstaat vanuit balans.

Een goede lichaamshouding voor een jong paard of een omscholingspaard is de voorwaarts neerwaartse tendens waarbij het paard met de neus voor de loodlijn (lengte) komt. De schoft en de rug van het paard komen omhoog, de hals komt vanuit de schoft eerst omhoog en verloopt verder via een boog naar beneden. De neus komt dus niet te laag (het oog op de hoogte van het heupgewricht).

Nu leren wij als dressuurruiters om een “dressuurzit” aan te nemen. Maar die is gebaseerd op het doorgetrainde dressuurpaard dat al in de sportspeficieke fase zit. Dit paard is sterk en kan de rug opbollen tegen het gewicht van de ruiter in. Een jong paard of een omscholingspaard kan dat nog niet. Dus hoe kunnen we dat paard helpen?

Door verlichte zit. Daardoor geven we het paard ruimte om zijn rug omhoog te brengen.

Hoeft hij de ruiter niet op te tillen en de ruiter kan makkelijker veren in de heupen, knieën en enkels waardoor het paard fijner onder de ruiter kan bewegen.

Voorwaarde is wel dat de ruiter goed vouwt in de heup. Anders komt er te veel gewicht op voor en kan het paard zijn horizontaal evenwicht niet goed aanhouden. Probeer maar eens wat de verlichte zit voor jouw paard kan doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.