Hoe verticale disbalans een paard kreupel kan laten lijken!

Kreupelheid is gedefinieerd als een bewegingsafwijking waarbij de manier van bewegen asymmetrisch wordt. Daarmee wordt bedoeld dat het linker voorbeen een andere beweging laat zien dan het rechter voorbeen of het linker achterbeen een andere beweging laat zien dan het rechter achterbeen.

Een kreupelheid wordt veroorzaakt door pijn, een mechanische beperking die niet pijnlijk hoeft te zijn of een afwijking in de aansturing door een neurologisch probleem.

Maar er is nog een oorzaak voor een kreupelheid. Een oorzaak van een kreupelheid die eigenlijk geen kreupelheid is.
En dat is een verticale disbalans.

Op de foto zie je een paard dat verticaal uit balans is. Je kunt zien dat het paard op de binnen schouder valt. Zijn hoofd gaat omhoog en naar buiten om te compenseren voor het te veel aan gewicht op het binnen voorbeen.

Door deze asymmetrische lichaamshouding ontstaat ook een asymmetrisch bewegingspatroon. Afhankelijk van de mate van verticale disbalans kan dit beeld eruit zien als een kreupelheid.
Als een paard sterk op de binnen schouder valt, zal hij het linker voorbeen sneller aan de grond zetten wat op een kreupelheid kan lijken van het rechter voorbeen.

Daarnaast moet een paard compenseren voor de disbalans door onder andere zijn rug vast te zetten. In dit geval wordt de beweging van het bekken beperkt, want het bekken kan alleen correct bewegen als de wervelkolom zonder restricties kan buigen, strekken, roteren en zijdelings buigen. Is de beweging van het bekken beperkt dan heeft dat een effect op de beweging van het achterbeen waardoor ook hier een beeld kan ontstaan dat lijkt op een kreupelheid.

Dit paard loopt in verticaal evenwicht. Hij neemt de voorwaarts neerwaartse tendens aan omdat hij niet hoeft te compenseren voor te veel gewicht op de binnen- of de buiten schouder.

Hoe vinden we uit of het paard kreupel is of verticaal uit balans is?
Dat is in feite heel eenvoudig…..we brengen het paard verticaal in evenwicht en de kreupelheid verdwijnt als sneeuw voor de zon! Zie bovenstaande foto.


Er is echter wel één grote maar in dit hele verhaal!! Als een paard langdurig UIT verticaal evenwicht wordt getraind, dan worden de benen asymmetrisch belast, wat op de lange termijn voor overbelastingen en blessures kan zorgen.

Een kreupelheid kan dus geen kreupelheid zijn maar een verticale disbalans, maar langdurig trainen in verticale disbalans zorgt met grote waarschijnlijkheid op de lange termijn voor kreupelheden en rug, hals of bekkenklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.