Waarom je paard tijdens verzameling lengte in de hals nodig heeft!

En wat er gebeurt als hij de lengte verliest, of jij de lengte niet meer toestaat?

De lengte in de hals is gedefinieerd als de afstand tussen de kin en de borst. Een paard dat achter de loodlijn loopt heeft dus een verkorte hals. Des te verder achter de loodlijn, des te korter de hals.

Een te korte hals heeft een heleboel gevolgen. Het voorste deel van de rug wordt hol, de romp zakt naar beneden, het borstbeen wordt naar voren en naar beneden geduwd en het paard bolt op in de lendenen. Vaak wordt het bekken te veel en onevenredig onder gekanteld.

Omdat het paard onder het zadel hol wordt en achter het zadel overmatig opbolt, wordt dit vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het kan lijken alsof de gehele rug opbolt, maar als je goed kijkt zie je het verschil.

De voorwaarts neerwaartse tendens is de eerste stap in de training, althans biomechanisch gezien. Hierbij is de neus voor de loodlijn waardoor het voorbeen verder naar voren moet en kan komen en het achterbeen moet volgen. Daardoor komt het achterbeen verder onder het lichaam. De voorwaarts neerwaartse tendens is optimaal wanneer de neus optimaal naar voren is, de schoft gelift is waardoor de hals eerst omhoog komt en via een boog naar voren en beneden gaat. Zie foto 1.

Foto 1; photocredit K-paco Welsh. De voorwaarts neerwaartse tendens.

Behalve de schoft komt de rug ook in het voorste deel omhoog. De neus van het paard kan dan ook niet te laag komen, want dan kan de hals niet vanuit de schoft eerst omhoog. Als de neus te laag komt spreken we over hals strekken in plaats van voorwaarts neerwaartse tendens.

Als het paard de voorwaarts neerwaartse tendens onder de knie heeft en aan kan houden, dan kunnen we gaan beginnen met meer verzameling. We kunnen het paard niet van het éne op het andere moment verzamelen van 0 naar 100 procent. Dat moet stapsgewijs. Eerst moet hij de techniek leren en dan de kracht ontwikkelen om het aan te kunnen houden. Elke keer als hij zo sterk is dat hij de gevraagde verzameling aankan, kunnen we het volgende stapje nemen. Soms kunnen we wat meer verzamelen en dat kort aanhouden, soms wat minder verzamelen en dat langer aanhouden. Het blijft een kwestie van voelen wat je paard aangeeft over wat hij wel en niet kan.

De voorwaarts neerwaartse tendens gaat over lengte in de hals, als we een paard gaan verzamelen willen we die lengte niet kwijt raken, want minder lengte in de hals betekent een minder ver onder tredend achterbeen en een voorbeen dat minder ver naar voren gaat. Dit staat haaks op verzameling waarbij het achterbeen meer gewicht overneemt doordat het verder naar voren landt en langer aan de grond staat.

Op foto 2 zien we een paard met iets meer verzameling waarbij de lengte in de hals behouden is gebleven. De neus is mooi voor de loodlijn, de onderlijn sluit zich en de gehele rug komt omhoog.

foto 2; photocredit K-paco Welsh. Een paard in beginnende verzameling met behoud van lengte in de hals.

Op foto 3 zien we het effect van het verkorten in de hals, ook al is dit maar een subtiele verkorting. Het voorste deel van de rug is hol, de lendenen bollen op. Het achterbeen komt minder ver onder het lichaam en het voorbeen minder ver naar voren.

Foto 3. Het paard wordt tijdens de verzameling iets te veel verkort in de hals.

Een paard verzamelen zonder de hals te verkorten is niet zo simpel, daarom gaat het waarschijnlijk zo vaak fout. Het kost veel tijd en geduld om een paard een correcte verzameling aan te leren, maar het is echt de moeite waard!

Foto 4. Correcte verzamelde galop. Met behoud van lengte in de hals. Het paard neemt heel veel gewicht over op de achterhand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.